Home » Health » la càries afecta el 94% dels joves adults

la càries afecta el 94% dels joves adults

La càries és una malaltia bucodental que afecta el 94% dels joves adults i un terç dels nens. “Atles de la salut bucodental a Espanya” al Dia Mundial del Somriure.

La càries, una assignatura encara pendent de la salut bucodental, afecta el 94% dels joves adults


El consum excessiu de sucre augmenta laparició de càries. EFE/Jorge Zapata

Les patologies de salut bucodental afecten tant adults com nens, en concret, la presència de càries.

Amb motiu del Dia Mundial del Somriure (7 d’octubre), tenir en compte els factors de risc, així com els hàbits per dur a terme una bona cura a la nostra boca i dents, és clau per evitar futures complicacions.

Així, el Consell General de Dentistes d’Espanya ha realitzat el “Atles de la Salut Bucodental a Espanya. Una trucada a lacció. 2022”que recull diferents dades relacionades amb la salut bucal al nostre país.

Óscar Castro, doctor i president del Consell General de Dentistesposa el focus en la importància de l’atenció bucodental, que a més, suposa un cost de 90.000 milions d?euros a la Unió Europea (EU), superat només pels de la patologia cardiovascular i de la diabetis.

Segons l’informe, la despesa dental per ciutadà a Espanya va ser de 90 euros a 2019dels quals, el 98% és una despesa directa de la butxaca del pacient.

La càries i altres patologies bucodentals més comunes

Incidint en els tipus de patologies bucodentals que són més comuns a la població adulta, en podem trobar diverses:

 • Presència de càries: al grup dels adults jovesés a dir, de 30 a 50 anys, el 94% té càries, afectant la salut bucodental. Normalment, solen tenir un mitjana de 7 dents cariadesi de tots ells, el 40% es troba sense tractar.
 • La malaltia periodontal: afecta directament els teixits de suport de les dents, és a dir, a l’os i la geniva. Sol donar-se entre els adults gransd’entre 65 i 80 anys, afectant un terç d’ells. A prop del 12% presenta la forma severa de periodontitis.
 • El edentulisme o pèrdua total o parcial de les dents: té una alta prevalença en els adults gransamb una mitjana d’11 dents absents. Només el 45%dentició funcional (21 dents o més funcionals) i el 7,3% ca edèntol total.
 • Càncer oral: cada any es diagnostiquen al voltant de 8.000 casos nous i el 75% de manera tardana, amb una mortalitat de més de 1.500 morts a l’any. Sol afectar més els homes a partir dels 55 anys.

Pel que fa als menors, que són més susceptibles de patir càries, ja que consumeixen més sucres que els adults, les dades reflecteixen que un terç de nens menors de 6 anys presenta càries, cosa que perjudica la seva salut bucodental.

Al voltant de 850.000 nens acumulen a prop de 4 milions de dents temporals amb càries, i només 1 de cada 4 dents primàries amb càries ha rebut el tractament oportú.

D’altra banda, les classes desafavorides són les que tenen més risc de presentar una boca insana, per no tenir una cultura d’higiene, de dieta i de cures adequades.

Factors de risc de les patologies bucodentals

Segons l’atles, hi ha diferents factors de risc que propicien l’aparició de diverses patologies bucodentals:

 • Consum elevat de sucrer des d’edats primerenques. La Organització Mundial de la Salut (OMS), recomana unes quantitats de consum de sucre d’aproximadament 28 grams de sucre diari. A Espanya, se supera gairebé tres vegades, afavorint l’aparició de problemes de salut bucodental i el creixement de bacteris cariògens (causen les càries en desmineralitzar les dents).
 • El tabac: prop del 90% dels càncers orals estan relacionats amb el tabac. És un dels factors que influeix més en tenir una boca deteriorada i en l’aparició de patologies bucodentals.
 • Consum de alcohol: al voltant del 23% dels homes i del 8% de la dones a Espanya, beuen alcohol diàriament, cosa que també augmenta el risc de patir càncer oral.
 • Una higiene bucal incorrecta.
Bucodental odontologia salut càries
És recomanable recórrer al dentista periòdicament per fer-se revisions. EFE/Paco Torrente

Hàbits per cuidar la nostra salut bucodental

El president dels dentistes espanyols proporciona, en declaracions a EFEsalut, una sèrie de recomanacions per mantenir una salut bucodental correcta:

 • Acudir al dentista de forma periòdica per fer-se les revisions pertinents (sempre que no hi hagi patologies prèvies).
 • Parar atenció a l’aspecte de la nostra boca i dur a terme una correcta higiene bucal: raspallar-se les dents tres vegades al dia, així com fer-se una neteja bucal més profunda anualment, depenent de l’estat de les dents de cada pacient.
 • Portar-ne una dieta sana i equilibradatenint cura del consum de sucres i de la resta de factors de risc.

Propostes del Consell General de Dentistes

Espanya és el país que compta amb més dentistes, concretament, més de 40.000. Tot i això, és un dels països de la UE on menys s’acudeix periòdicament al dentista.

“Per poder aspirar a una salut bucodental òptima a Espanya es requereix, sense demora, l´adopció d´una sèrie de transformacions importants d´índole sanitària, política, legislativa i organitzativa”, explica el doctor Castro.

Segons el president del Consell General de Dentistesno hi ha polítiques de prevenció en educació per evitar aquestes conseqüències i que fomenti el desenvolupament duna vida sana.

Pel que fa als menors, l’odontòleg indica que perquè creixin i es desenvolupin adequadament, han de tenir una rendició sana per evitar aquestes infeccions, perquè puguin mastegar adequadament i perquè els músculs maxil·lars, que formen el contorn de la cara, estiguin sans .

Finalment, defensen que la salut és un dret i que, per tant, tots els organismes administratius, estatals i sanitaris han d’estar conscienciats per promoure campanyes de prevenció i educació.

Related Content
What can go wrong with a stoma?

What can go wrong with a stoma? Peristomal skin pain Read more

Where are the intercostal muscles?

Where are the intercostal muscles? The intercostal muscles are located Read more

Do I have to wash the scallops before cooking?

Do I have to wash the scallops before cooking? Once Read more

What types of cells are there in the endocrine system?

What types of cells are there in the endocrine system? Read more

Leave a Comment